Posted on

Odling med aloe vera i Sverige

Efter många tester och lång planering står det nu klart att vi startar en odling med Aloe Vera i Sverige. Växten behöver mycket sol och värme varför man beslutat att odlingen ska placeras i södra delen av Skåne där också processen med att ta om hand bladen från skördarna kommer ske i närliggande byggnad. Det är större belopp som man satsat på köp av maskiner, mark och byggnader. Exakt var marken finns vill man inte gå in på just nu men kommunen ser positivt på etableringen som kommer ge nya arbetstillfällen.

Valet av södra Skåne beror helt enkelt på att regionen har en längre period av värme och antalet soltimmar är i genomsnitt högre än riket i övrigt. Växten kräver mycket sol och trivs i värme som gör att den växer sig riktigt stor. Dock lär avsaknaden av värme under vintertid göra att växten inte kommer bli riktigt så stor som i länder som har höga temperaturer året om. Normalt klarar sig inte Aloe Vera utomhus på vintern i Sverige, även om den växer i Skåne. Det har man löst genom en konstruktion med stora boxar tillverkade av ett glas som isolerar växten och släpper igenom solljus effektivt. Boxarna har också god ventilation för att fuktigheten inte ska bli för hög. Dessutom finns en nedgrävd vattenslang som ligger nära plantornas rotsystem som har ett par hål vid varje rotsystem för att tilldela rätt mängd vatten på vintern. När det är minusgrader är det omöjligt att vattna på jorden eftersom vattnet då på sin höjd går ner några centimeter och där fryser och skadar växten. Den nedgrävda vattenslangen kommer också tilldela plantorna ljummet vatten som gör att slangen i sig också ger viss värme till rotsystemet då den också är isolerad ovanifrån.

Man kommer påbörja planteringen på hela marken med start mot slutet av april och räknar med att första skörden kommer ske mot hösten. Till en början är det mindre plantor som måste växa till sig innan man kan skörda dem. Den första produkten som kommer släppas är Aloe Vera gel och kommer till försäljning i oktober eller november.


Uppdatering: April, april! Nu när första april passerat måste vi erkänna att detta bara är ett aprilskämt. Men vi var ändå ganska snälla som skrivit ut publiceringsdatum här under till höger redan från början.

2016-04-01

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *